“Under Fire” af Henri Barbusse – Pensumlæsning

Under Fire

Under Fire: The Story of a Squad af Henri Barbusse udgivet som e-bog i 2009 af Floating Press (original udgivelse: Le Feu: journal d’une escouade 1916)

Læst 16 februar – 25 februar, 2014

2stars

Som litteraturstuderende vælger man langtfra altid selv, hvad der står først for på læselisten. Som I nok har læst både hos Mette og Rikke, byder dette semester på et kursusfag med værker skrevet om og ofte under Første Verdenskrig. Jeg har ofte sammen med mine medstuderende reflekteret over, hvor godt det er for vores læsemønstre at blive vist hen til værker, som vi ellers aldrig selv ville have overvejet at samle op, og det er især i dette fag, at vi får os nogle overraskelser. En af stjernerne på pensumlisten er værket Under Fire: The Story of a Squad (Le Feu: journal d’une escouade) skrevet af Henri Barbusse – et værk som blev enormt populært ved sin udgivelse, hvilket mestendels skyldes det faktum, at det er et af få store værker som blev udgivet allerede inden krigens ende. Derved får man som læser et umiddelbart og unikt indblik i krigens kaos og gru, og gennem værkets dagbogsform bibeholdes det høje tempo, uvisheden om hvad morgendagen og det næste kapitel bringer.
Med det sagt, var det for mig et rigtig svært værk at læse. Der hviler en trykkende stemning over læsningen og det gik langsomt – rytmen var ofte urolig, indimellem helt manglende, og de detaljer som Barbusse formår at fremmane i de sproglige billeder af skyttegrave gjorde ondt. Værket skvulper over med soldaters dårlige kår mens de famler sig gennem labyrintiske skyttegrave i mudder til knæene tynget af en enorm træthed, mens granater springer sporadisk omkring dem og deres kammerater falder som fluer. Disse forfærdelige kår indgyder en næsten klanlignende solidaritet i kompaniet som vokser på tværs af race, alder og personlighed, hvilket Barbusse også beskriver flere steder:

In our ill-assorted flock, in this family without kindred, this home without a hearth at which we gather, there are three generations side by side, living, waiting, standing still, like unfinished statues, like posts.

Grundet værkets høje tempo kommer krigens grusomheder helt ind under huden, og jeg måtte i min læsning holde pause fra de skrækindjagende billeder, som Barbusses ord maler frem. Man mærker den kile af fremmedgørelse, som krigen driver ind mellem de deltagende soldater og den verden som de før kendte, og Barbusses udtalte krigskritik er tydelig at mærke netop i de udpenslede rædselsscener skrevet med en giftig, klar og knivskarp pen – scener, som værket indeholder alt for mange af.

All the way along, as far as an earthwork barricade that blocks the way, German corpses are entangled and knotted as in a torrent of the damned, some of them emerging from muddy caves in the middle of a bewildering conglomerate of beams, ropes, creepers of iron, trench-rollers, hurdles, and bullet-screens. At the barrier itself, one corpse stands upright, fixed in the other dead, while another, planted in the same spot, stands obliquely in the dismal place, the whole arrangement looking like part of a big wheel embedded in the mud, or the shattered sail of a windmill. And over all this, this catastrophe of flesh and filthiness, religious images are broadcast, post-cards, pious pamphlets, leaflets on which prayers are written in Gothic lettering—they have scattered themselves in waves from gutted clothing. The paper words seem to bedeck wih blossom these shores of pestilence, the Valley of Death, with their countless pallors of barren lies.

Læsningen af denne bog var hård. Rigtig hård. Den absolutte rædsel og totale meningsløshed påvirkede mig enormt meget, og jeg måtte kæmpe en kamp med mig selv for at nå til ende. Krigslitteratur og øjenvidneberetninger er vitale tråde i verdenshistorien, men så meget krig på så kort tid er ikke for sarte sjæle. Bogen lod mig tilbage med en følelse af tab og en spirende modvilje til at dykke ned i endnu et værk, selvom pensumlisten kræver det, og der vil gå rigtig lang tid før jeg af egen fri vilje samler endnu en krigsroman op.Krigslitteratur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.