Aflagte Anskaffelser #1

BookshelfMin kærlighed til bøger har jeg ikke fra fremmede. Et af de klareste minder fra min barndom er fra mine forældres stue, hvor jeg med eminent forsigtighed og en smule ærefrygt havde fået lov til at kigge i bøgerne på den nederste hylde i min mors bogreol. Selvom jeg endnu ikke havde lært at tyde sidernes fortællinger, var jeg fuldt ud klar over, at jeg sad med skatte i hænderne. Forsiderne på bøgerne blev basis for mine egne digterier, og min mor har da også senere fortalt om manglende evne til at holde masken, da jeg engang kom stavrende og fortalte om den onde troldmand med magten fanget i sit skæg, som blev besejret af et magisk tog – alt sammen sagt med et eksemplar af Agatha Christies Hercule Poirot – Mordet i Orientekspressen i hænderne.

Min fascination af min mors bogsamling har fulgt mig gennem årene, og selv da mine forældre (til min gru) besluttede sig for at pakke bøgerne i kasser og sætte dem i kælderen, har jeg altid forbundet besøg i mit barndomshjem med bogskatte.
Kælderens kasser fyldt med bøger og andre glemte klenodier fik en ordentlig overhaling for nogle dage siden i forbindelse med mine forældres beslutning om at sætte huset til salg. De har for længst accepteret, at jeg meget gerne vil med på råd inden noget bliver kasseret, og derfor var jeg hjemme og hjælpe med at sortere, smide ud, mindes og opmagasinere. Særlig stor var glæden, da vi nåede til de sidste bogkasser, som endnu ikke havde set dagens lys. Siden bøgerne blev pakket ned, har jeg en gang imellem fået lov til at gå i en kasse eller to sammen med min mor, hvilket altid har resulteret i et par bæreposer med bøger til mig. Således bugner min bogreol efterhånden af diverse aflagte anskaffelser, som ikke kun er fra antikvariater, men også fra min mors læseoplevelser og min barndoms boglige valfartssted.
Posen med bøgerVi fik tømt alle kasserne, og fik kørt de mange bøger, som ikke fandt et hjem hos mig til genbrugen, så deres rejse kan fortsætte. Det var en ret vemodig, men også betryggende afvikling af de mange bøger, som ikke længere ligger pakket ned gemt og glemt af omverdenen. Udvælgelsesprocessen var svær, men med min mors kyndige råd og “Den her ser ganske vist dårlig ud, men den er altså helt vildt god!”-kommentarer, samt forfatter-genkendelser både fra studiet, blogland og goodreads endte jeg med en stor pose blandede bolsjer, som jeg glæder mig til at smage på.
Mors-Bøger
Mors-Bøger-2
De otte De Fem-bøger er levn fra min barndomslæsning, og de har været med til at puste til min læselyst. Det var de første bøger, som holdt mig oppe hele natten med deres mysterier og intriger, og  jeg glæder mig rigtig meget til at genlæse og generindre sommerfortællingerne. Endvidere ser jeg frem til at stifte bekendtskab med Ebbe Kløvedal Reich, Leif Panduro, Tove Ditlevsen og Sven Holm, da mit kendskab til dansk litteratur er pinligt overfladisk. De udenlandske forfattere i min seneste anskaffelse er alle nogen jeg nikkede genkendende til, men igen endnu ikke har haft muligheden for at læse.
Det knap så sjove bliver at tilføje alle titlerne til min to-be-read-jar, som med disse anskaffelser nu har flere titler i sig end da jeg begyndte mit nytårsprojekt. Men af en eller anden grund fylder det mig ikke med modløshed eller stress, det giver mig et smil på læben og følelse af beslutsomhed – jeg er mere end klar til at tage kampen op mod de mange ulæste eventyr, der pryder min reol (og gratis anskaffede bøger tæller ikke i bog-regnskabet – vel?).
Mors-Bøger-3

2 thoughts on “Aflagte Anskaffelser #1

    1. Mange tak for komplimentet – den er stuens hjerte herhjemme. Jeg elsker visheden om, at den altid står klar med eventyr 🙂
      Hvor dejligt at høre, at det ikke kun var for mit vedkommende, at De Fem bøgerne fik en speciel plads. Jeg er stadig imponeret over deres tilsyneladende lethed, som samtidig indeholder så mange etiske, moralske og ikke mindst menneskelige betragtninger. Lykke for ethvert læsebarn, uanset alder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.