“Stardust” af Neil Gaiman

Gaiman

Stardust af Neil Gaiman, udgivet 2013 af Headline Publishing Group (original udgivelse, 1999)

Læst 26 april 2014

4stars

Stardust er en fortælling om en ung mand, som drager til et andet rige for at finde en falden stjerne. Det er dog også en fortælling om en stjerne, som skydes ned fra sin plads på himmelhvælvingen, brækker sin fod og råber “Fuck!”. Drenge trylles om til geder, geder trylles om til mænd og rejsende til mus, alt imens hekse, prinser, en enkelt prinsesse og magiske elementer som fortryllede glasblomster og sågar en enhjørning farer hen over siderne. Jeg havde fornøjelsen af at læse dette eminente og yderst originale eventyr som det sidste værk under aprils 24 hour read-a-thon, og læsningen bandt en perfekt sløjfe på en vidunderlig oplevelse.

“There was once a young man who wished to gain his Heart’s Desire. And while that is, as beginnings go, not entirely novel (for every tale about every young man there ever was or will be could start in a similar manner) there was much about this young man and what happened to him that was unusual, although even he never knew the whole of it.”

Således starter Gaiman fortællingen om Tristran og hans jagt på den ægte kærlighed. Eventyrelementerne er blevet fundet frem og pakket ind i moderne sprog. Gaiman fortæller historien om unge Tristran Thorne, en velopdragen, god og en smule naiv ung mand, som lever sit stille liv i den lille landsby Wall i det victorianske England. Byens navn er afledt af den høje grå stenmur, som ligger øst for byen, hvis formål er at drage skel mellem England og det magiske kongerige Stormhold. Ingen må passere muren på nær en enkelt dag i maj måned hvert niende år, når det magiske marked kommer til engen på den anden side af muren. Netop på sådan en majdag udfolder Tristrans fars eventyr sig, som resulterer i Tristrans fremkomst ved muren ni måneder senere.

“And then they were at Tristran’s old home, where his sister waited for him, and there was a steaming breakfast on the stove and on the table, prepared for him, lovingly, by the woman he had always believed to be his mother.” 

Uvidende om sine aner vokser Tristran op som enhver anden dreng i Wall. Han nærer de karakteristiske ungdomsfantasier om at forlade sin hjemby, tage på opdagelser og frem for alt vinde byens skønhed, Victoria Foresters kærlighed. Da han og Victoria en aften er vidne til et stjerneskud, lover Tristran i sin håbløse forblændede iver at forcere muren og finde stjernen hvor den faldt for at vise sin kærlighed og få Victorias hånd i ægteskab. Hvad han ikke ved er, at han langtfra er den eneste, som søger stjernen for egen vinding.

Tristrans eventyrlige færd hinsides muren er et spændingsfyldt kapløb mod tiden med modstandere, hvor hans eneste forsvar er andre karakterers velgørenhed og hjælpsomhed udløst af hans egne uselviske handlinger og gode manerer.

“I do not know what you were like as a wood-nymph, madam, but you are a magnificent tree.” 

Morsom, frygtindgydende og fuldstændig genial; Stardust er indbegrebet af et moderne eventyr om en helt, der lærer at forstå og lytte til sit eget hjerte samt at se sandheden i sine ønsker.Gaiman

2 thoughts on ““Stardust” af Neil Gaiman

  1. Ja, ja, ja! Sådan en enestående fin bog af en helt genial forfatter. <3 Skøn anmeldelse Stine, jeg er så glad for, du tager del i Gaiman-kærligheden 😀

    1. Jeg er blevet så klar på at læse mere af ham efter Stardust. Mage til originalitet og genialitet skal man lede længe efter 😀 fantastisk med en forfatter, der skriver så alsidigt – jeg har tidligere læst American Gods, og det er jo en helt helt anden genre og tone end Stardust. Glæder mig til mit næste Gaiman-eventyr 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.