Glæden ved at give #2: Kærlig Hilsen Litterat-tanten

Min absolut ældste veninde, som jeg har fulgtes med gennem store glæder og svære sorger siden 0. klasse er blevet mor – og en forbandet god en af slagsen. Hendes smukke, smukke datter blev fejret med en “Velkommen til verden”-fest i hovedstaden lørdag den 9. august. Datoen for festen fik nogle små, men insisterende klokker til at ringe i baghovedet, og gaven til den lille dame kom næsten af sig selv – den 9. august var jo Mumimor, Tove Janssons 100års fødselsdag. Mumitroldenes univers har altid fascineret mig, nok mest grundet rummeligheden; der bliver ikke lagt skjul på, at livet også byder på lidt uhygge ind imellem. Og selvom en festlig dag, der fejrer et nyt lille liv ikke skal handle om verdens skyggesider, valgte jeg at give smukke lille Beate de første tre romaner fra Tove Janssons hånd.

Lille MyRomanerne er for mig bøger man vokser sammen med; som oplæsning er det en god og uforudsigelig historie med skæve, spændende og til tider uhyggelige illustrationer, og efterhånden som man bliver ældre og genlæser, toner de dybere problemstillinger og overvejelser frem på siderne. Endvidere har jeg altid haft et svagt punkt for Lille My. Desværre dukker hun jo som bekendt ikke op i de første tre romaner, men hun har sine meningers mod og er alt andet end stereotyp og frem for alt er hun en lille dame, som rummer mange facetter. For mig er hun en lille, bestemt hidsigprop, som kan være grov, flabet og udspekuleret, men samtidig er hun en ven for livet og ufattelig loyal. Derfor er hun en perfekt og næsten nødvendig pendant til de kvindelige rollemodeller, som Beate uden tvivl vil stifte bekendtskab med i løbet af sin opvækst. Som den loyale ven og beskytter Lille My er, synes jeg Beate skulle have hende som maskot og tryghedsklud, når mors stemme beskriver Mumiernes frygt og de sorthvide illustrationer fremmaner mørke skove og skræmmende Hattifnatter.  Lille My er hæklet i dobbelt bomuldsgarn, så hun kan tåle lidt af hvert, og hun er blevet til halvt gennem amigurumi-opskrifter, halvt ved fri fantasi. 

Lille My

6 thoughts on “Glæden ved at give #2: Kærlig Hilsen Litterat-tanten

    1. Helt afgjort – og de er altså også bare tidsløse!
      Mor og far blev også rigtig glade for gaverne – og nu er det nemt i fremtiden med gaver: anden bog, tredje bog, kop, tallerken, krus.. :’P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.