Dewey’s 24 Hour Read-a-thon #2

Optakt1Sjón13:50 Braiseringslagen har snurret færdig på komfuret, og jeg hælder den over svineskankerne, der ligger på en bund af løg og gulerødder. Jeg dækker fadet med stanniol og sætter det i ovnen – så skal der ikke tænkes på aftensmaden mere før om små syv timer. I det samme hører jeg elkedlens velkendte klik, udvælger mig det første af mange tebreve – Lemon Zinger – og sætter mig til rette blandt sofaens mange puder og tæpper. Så skal tiden bare gå.

14:00 Telefonens alarm går; startskuddet er gået. Jeg lader øjnene glide ned over bogstakken udvalgt til formålet og tager en beslutning. Den smukke forside, det fortryllende forfatternavn, den lokkende titel – læsedøgnet kan ikke starte anderledes. Jeg slår op på første side og dykker ned i Sjóns Månesten – drengen, der aldrig var til. 

16:28 Sidste side i Sjóns værk er vendt, og jeg sidder åndeløs tilbage i lænestolen. Jeg havde ingen forventninger til romanen, som har fastholdt mig i et jerngreb af smukke sætninger og skræmmende beskrivelser siden første side. Min første færdige læsning er foregået i en blanding af prosa, drømme, poesi og sansninger med skælvende vulkaner og mørklagte gader som baggrundstæppe, og den har efterladt mig dybt imponeret. Nu skal der holdes en lille læsepause og brygges kaffe, så Sjóns ord og billeder kommer til deres ret i mit sind inden næste bog åbnes.

16:58 Kaffen damper i kruset og indtrykkene har bundfældet sig. Nu er det tid til næste eventyr – jeg sætter mig til rette og tager med Robin Sloan ind og besøger Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik. Penumbra
08:04 Jeg misser forvirret med øjnene – hvorfor er der lyst udenfor? Pludselig slår det mig: jeg har sovet længere end bare den planlagte halve time. Jeg griber telefonen for at se, hvad klokken er, men en sort skærm møder mig uden klokkeslet eller signal. Jeg fik ikke ladet den op. For pokker! Jeg springer ud af sengen, og mine øjne finder uret i stuen, som fortæller mig, at klokken er otte. Syv timer. Øv! Jeg børster tænder og finder tøj frem, mens kedlen bobler lystigt og kaffekværnen snurrer. Nu sætter jeg mig til rette i sofaen med min dampende kop og de sidste hundrede sider i Hr. Penumbras… mens dagen langsomt bryder frem.

10:12 Sidste side er vendt, og jeg sidder tilbage med et smil på læben. Sloans roman var hyggelig, skægt let læst og underholdende. Jeg trækker i jakke og sko, og bevæger mig ned til bageren efter morgenmad, som skal indtages mens Lemony Snicket tager mig i hånden og fortæller om Baudelaire-børnenes videre ulykker.Snicket11:57 Bogen om Baudelaire-børnene var et velkomment, men melankolsk gensyn, som blev hurtigt læst. Jeg har nu fået læst de tre værker, som jeg havde lånt til formålet, og nu vender jeg øjnene mod hjemmebibliotekets ventende stak, hvor den første bog der skal læses bliver Musils novellesamling Flypaper.

13:04 Musils skarpe iagttagelser var i den grad Snickets modstykke. Den lille bog har efterladt store indtryk, og læsedøgnet er gået ind i sin sidste time. Jeg når ikke at færdiggøre flere værker i denne omgang, og derfor finder jeg Alice Munros The View from Castle Rock frem, hvor jeg mangler at læse de sidste 50 sider.Munro114:01 Gongen har lydt og læsedøgnet er overstået. På trods af min manglende evne til at holde mig vågen alle 24 timer, er jeg alligevel godt tilfreds. Jeg har til dette Read-a-thon læst fire hele værker, samt færdiglæst et femte, som jeg har været i gang med i et stykke tid. Ud af de 24 timer gik der 7 til søvn – i de resterende 17 timer har jeg fået læst 766 sider fordelt i fem meget forskellige bøger. Jeg startede i Sjóns smukke Island i den alvorlige og magiske fortælling om drengen Måne Sten, dernæst løste jeg mysteriet om Manutius’ livsværk side om side med Clay og Hr. Penumbra, dernæst et hurtigt gensyn med Baudelaire-børnene, som var forventeligt melankolsk, trist og samtidig humorfyldt. Det sidste færdiglæste værk blev Musils novelle- og essaysamling The Flypaper, som med sine detaljerede observationer og vidtrækkende overvejelser var en sand fryd at læse. I læsemaratonens sidste time tyede jeg til de sidste 50 sider i Alice Munros selvbiografiske værk The View from Castle Rock, som viste sig at være den perfekte afslutning med dens smukke sætninger, rolige tempo og naturhyldest. Nu skal benenes snurren formanes med en gåtur i det dejlige regnvejr og et langt, varmt bad. Tusind, tusind tak for endnu et herligt læseeventyr. Ses vi til april?Færdiglæst

43 thoughts on “Dewey’s 24 Hour Read-a-thon #2

  1. Hihi, ja er de ikke yndige og fine? Miniature-udgaver har deres egen cute-factor 😀 Sjón skriver jo bare så sindssygt smukt og hvinende skarpt på samme tid – fantastisk forfatter, som jeg helt sikkert skal læse mere af!

   1. De er SÅ fine! Jeg har kun et enkelt grønt et, og det er slet ikke nær så fint!

    Åh, det lyder jo helt perfekt. Han kommer straks på læse-listen.

 1. Det lyder til, at du har helt styr på slagets gang – dejligt med simremad på sådan en kold og mørk dag som i dag 🙂
  Fortsat god læsning!

  1. Det var præcis det jeg tænkte! Og så bliver det jo kun lækrere, hvis man nu kom til at glemme tiden i sin læserus 😛 Rigtig god læsning til dig også!

 2. Halløj

  Selvom jeg egentlig hepper for Team Butler denne gang og tager mig af en masse af Twitter-læserne, så skal de danske bogbloggere da ikke snydes. Vi må jo holde sammen. 😉
  Det er super fedt at se alle være i gang med så forskellige bøger, og vi får læst langt og kort, realistisk og eventyrligt. Personligt er jeg super glad for at se alle deltagerne, og få så mange nye spændende indput til min egen læsning!

  Vi er i gang med den 5. time nu, så ha’ en fantastisk lørdag aften i selskab med bøgerne. 😀

 3. It looks like a lot of people are reading Mr Penumbra’s today. Hope you enjoyed it. I read it months ago and loved it. Hope you are continuing to have a good time!

  1. Den var rigtig fin! Sjov uden at være påtaget, mystisk uden at blive for kringlet og overraskende uden at blive utroværdig. Den var helt perfekt til et read-a-thon! 😀

 4. Åh, dumme telefon-vækkeur! Den elektronik nu til dags, altså altså.. Men du er vendt stærkt tilbage – perfekt med Lemony Snicket!

  1. Ja, det var en ret frustrerende start på dagen – men heldigvis løfter Aunt Josephines mærkelige idéer og irrationelle bekymnringer humøret gevaldigt 😀

 5. Hvor er det ærgerligt at din mobil valgte at svigte dig, men du ko da alligevel igennem en god stak, synes jeg! 😀 Og du er heldig at du har en bager i gåafstand 😉 SLET ikke misundelig :p

  1. Ja, det var rigtig ærgerligt, men vist også tiltrængt med søvn – og så havde jeg den fordel, at jeg bare kunne fortsætte min læsning efter kl. 14, fordi jeg var udhvilet 😀
   Og åh, den bager – den er dejlig, men på den farlige måde, du ved 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.