“Ethan Frome” af Edith Wharton

Ethan Frome

Ethan Frome af Edit Wharton udgivet i 2005 (original udgivelse 1911) på forlaget Penguin.
Læst 25. april, 20154 stars

Ethan Frome bor på sit husmandssted i det barske og kolde New England i byen Starkfield, Massachusetts sammen med sin kone Zenobia, også kaldet Zeena. Ethan holdes fast i sin fra-hånden-til-munden-tilværelse med at sælge tømmer og holde husmandsstedet oven vande, som besværliggøres af Zenobias hypokondriske natur. Grundet Zeenas svagelige natur bor hendes kusine Mattie hos dem som ung pige i huset, og hendes livlige sind og store kontrast til Zeena fortryller hurtigt Ethan, som føler sig fanget i et fornuftsægteskab og har måttet acceptere de bånd, han finder sig holdt nede af.

“There was in him a slumbering spark of sociability which the long Starkfield winters had not yet extinguished. By nature grave and inarticulate, he admired recklessness and gaiety in others and was warmed to the marrow by friendly human intercourse.”

Ethan bliver håbløst forelsket i Mattie. Som Zeenas modsætning er Mattie køn, munter og snakkesalig, hvor Zeena tilfører en ulykkelig og jammerlig stilhed. Zeena mistænker dog, at noget er på færde mellem de to og begynder at holde mere øje med Ethan og Mattie – og  hendes jalousi og vrede bobler op til overfladen. Ethan er splittet og ved ikke, hvad han skal gøre; båndene, som binder ham, føles strammere og strammere.  Han er helt igennem ulykkelig sammen med Zeena. Hele hendes tilværelse handler om den næste nye lidelse eller dårligdom, og Ethan har ikke pengene til at finansiere de mere og mere søgte behandlinger, hun tror hun har brug for. Samtidig kan han heller ikke bære tanken om, at hun vil sende Mattie væk.

“She had taken everything else from him, and now she meant to take the one thing that made up for it all.”

Ethan Frome er en stærk historie om svage mennesker. Hovedpersonen bliver holdt nede, først af sine forældre, så sin ejendom, sin fattigdom og sit ægteskab, der hverken indeholder kærlighed eller sympati. Hans kone må se sig slået af sit sinds talrige manipulationer; hendes indbildte sygdomme og den identitet de giver hende i så lille en landsby lader hende indimellem glemme sit barske, kærlighedsløse og fortrøstningsløse liv og giver hendes hverdag en forkvaklet form for mening. Og endelig er der kusinen Mattie Silver, som bor hos dem for at hjælpe med Zeena og huset, og som ikke har andre steder at tage hen. Interessant nok er de tre karakterer både fastlåste og beslægtede: Zeena beskrives som Ethans kusine, mens Mattie er Zeenas kusine. Derigennem bliver Zeena både i bogstavelig og overført betydning den forenende faktor mellem dem alle samt den, som skiller Ethan og Mattie ad.

Frome

Så forbudt en kærlighed som Ethans følelser for Mattie er dømt til at mislykkes, og Ethan tager en drastisk beslutning, som får forfærdelige konsekvenser – og med sin fejltagelse skader han sine omgivelser og efterlader følelsesmæssige og fysiske ar. Zeena bliver tvunget ind i rollen som omsorgsgivende hjælper, mens Mattie bliver reduceret til endnu en bånd, som binder Ethan til husmandsstedet samt ruinerer ham økonomisk, intellektuelt og følelsesmæssigt.

“They had never before avowed their inclination so openly, and Ethan, for a moment, had the illusion that he was a free man, wooing the girl he meant to marry. He looked at her hair and longed to touch it again, and to tell her that is smelt of the woods; but he had never learned to say such things.”

Så smuk, så sørgelig – Wharton viser sig endnu engang at være en sand ordsmed, som formår at fortælle historien gennem de små detaljer, delte blikke og utopiske dagdrømme. Min læseoplevelse var meget ambivalent; sproget var så flydende og smukt, naturbeskrivelserne så livagtige, at jeg forventede at mærke sneen falde på mine kinder – men samtidig har Ethan, Zenobia og Mattie efterladt mig i en tilstand af dyb melankoli og tristhed. De er en barsk påmindelse om, at man ikke altid får, hvad man ønsker, eller hvad man fortjener.Frome

2 thoughts on ““Ethan Frome” af Edith Wharton

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.