“Æsops Fabler”

aesop3
Aesop’s Fables udgivet i 2013 (oprindeligt skrevet mellem 620 og 560 F.Kr.), udgivet i Wordsworth Classics serien.
3/5 Stjerner

Æsops fabler har haft stor indflydelse på litteratur, kultur og dagligdagens talemåder. Selvom man måske ikke har hørt om Æsop, har langt de fleste hørt om eller læst forskellige variationer af en eller flere af hans fabler. Hvem har ikke hørt bemærkningen om de sure rønnebær, det at pynte sig med lånte fjer, eller at en fugl i hånden er bedre en ti på taget? Disse velkendte vendinger er alle moraler fra Æsops hånd, som på fascinerende vis har fundet vej igennem tusindvis af år og ind i vores hverdagssprog. Endvidere blev jeg overrasket og fornøjet over at opdage, at velkendte fortællinger, som jeg har læst i barndomsværelset med forsimplet tekst og farverige billeder såsom “Drengen, der råbte ulv”, “Skildpadden og Haren” og “Løven og Musen” har deres oprindelse fra Æsops pen.

A lioness and a vixen were talking together about their young, as mothers will, and saying how healthy and wellgrown they were, and what beautiful coats they had, and how they were the image of their parents. “My litter of cubs is a joy to se,” said the fox; and then she added, rather maliciously, “But I notice you never have more than one.” “No,” said the lioness grimly, “but that one’s a lion.”

Quality, not quantity.

Fablerne, som er korte har et enkelt formål – at videregive en morale. I “Drengen der råbte ulv”, hvis oprindelige titel er “Hyrdedrengen og Ulven” er moralen, at man ikke kan stole på en løgners ord, selv når denne åbenlyst fortæller sandheden. I “Skildpadden og Haren” er moralen, at slow and steady wins the race, eller den kendte vending om, at hovmod står for fald. Endvidere er de alle som én små litterære perler, som efterlader læseren med lidt sund fornuft, om man vil.

aesop1

Moralerne står skarpt i hukommelsen, fordi de serveres med en god portion humor og viser hverdagssituationer og mennesketyper forklædt som ulve, haner, egetræer, frøer, gamle koner og så videre. Jeg har nydt at læse en enkelt fabel eller to, når jeg har passeret den lille bog, der har haft sin faste plads i vindueskarmen, og det har virkelig gavnet min læseoplevelse. For selvom fablerne er herlige, er der en del tematikker og præmisser, som går igen flere gange; såfremt samlingen læses over en enkelt eftermiddag vil jeg vove den påstand, at fablerne bliver svære, hvis ikke umulige at skelne fra hinanden.
Alt i alt var fabellæsningen en spøjs, men også en vigtig læseoplevelse for mig. Jeg har længe gerne villet læse dem, da flere litterære temaer, velkendte ordsprog og fortrolige metaforer alle har deres ophav netop hos Æsop. Desuden vækkede en del af moralerne genklang i mit eget liv og er gode påmindelser om, at man ikke skal skue hunden på hårene, at krage søger mage, at nød lærer nøgen kvinde at spinde og min egen favorit –  kvalitet fremfor kvantitet.

aesop2

2 thoughts on ““Æsops Fabler”

    1. Ja, de nydes absolut bedst lidt ad gangen, fordi der er en vis mængde gentagelser i både moraler og karakterer. De er perfekte til at læse, når man alligevel lige går forbi bogreolen 🙂 Jeg kunne dog rigtig godt tænke mig at have læst en mere illustreret udgave, fordi så mange af fabler lægger op til nogle ret så skægge billeder :’P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.